Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Waarom dit programma?
Theorie & Praktijk

Recent en lopend wetenschappelijk onderzoek & actuele cases uit de praktijk komen samen. Direct toepasbaar in jouw werkveld

Werkbezoeken

Werkbezoek Housing First Amsterdam óf Studiereis naar Finland

Ervaringen van anderen en docenten

Uitgebreide mogelijkheid om je netwerk uit te breiden en van elkaar te leren

Voor wie?

Dit programma is voor beleidsadviseurs, projectleiders, ketenregisseurs, managers in het sociale domein op het gebied van MO & BW, GGD, WMO, veilig thuis, wonen en werk en inkomen en huisvesting zowel afkomstig uit gemeenten als vanuit aanbieders van zorg en ondersteuning.  

 

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Esther Verhamme.

E: academy@uva.nl
T:  06 28759774

 

Het programma

Hoe draag jij bij aan het beëindigen van dakloosheid in 2030? In dit programma zullen we de ambitie tot huisvesting (Wonen Eerst) afbouw van bedden, regiobinding, regionale samenwerking, vereenzaming/ontregeling, integraal werken en veiligheid en verward gedrag theoretisch duiden, en hierin vervolgens een duidelijke verbinding leggen naar mogelijke concrete beleidsregels en interventies voor gemeenten.

Je kunt hierbij denken aan het verstrekken van urgenties, of het realiseren van een time-out voorziening. Dit zijn voorbeelden, maar ook je eigen praktijkervaringen zullen de revue passeren.

“Het is een grondrecht dat de overheid moet zorgen voor voldoende woongelegenheid. Iemand die dakloos is, moet niet opgevangen worden in een daklozenopvang, maar we zorgen zo snel mogelijk voor een huis. Met de structurele investering wil ik volle bak inzetten op preventie van dakloosheid en zorgen dat daklozen snel een dak boven hun hoofd krijgen.” Staatssecretaris Van Ooijen in de kamerbrief van juni 2022

Modules

Het programma van het Executive Programma Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen bestaat uit 5 fysieke bijeenkomsten. Daarnaast en een 2-daagse studiereis naar Finland, waarbij we diverse projecten bezoeken rondom het Housing First principe dat al jaren met veel succes wordt toegepast in o.a. Helsinki.

Module 1 – Ontwikkeling maatschappelijke opvang en beschermd wonen Aanleiding en ambitie
De aanleiding van de huidige ontwikkelingen in MO & BW. Tevens wordt ingegaan op de ambitie die de diverse regio’s in Nederland hebben ten aanzien van MO & BW.

Module 2 - Maatschappelijke effecten Vereenzaming, ontregeling, veiligheid en verward gedrag
In de tweede bijeenkomst wordt ingegaan op de maatschappelijke effecten van ambulantisering van MO & BW. En wordt ingegaan op kansen die ambulantisering met zich mee brengen.

Module 3 – Decentralisatie van MO&BW Regionale samenwerking
In de derde bijeenkomst wordt ingegaan op de decentralisatie van MO & BW en wat de impact is van decentralisatie op onder anderen inrichting van de ondersteuning, het lokale netwerk en samenwerkingen.

Module 4 – Landelijke toegankelijkheid/ sturing over regio’s heen
In de vierde bijeenkomst wordt ingegaan op landelijke toegankelijkheid en de sturing over regio’s heen, aan de orde komen o.a. het landelijk voornemen bed bad brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers af te schaffen en de ontwikkeling in het denken over afgeleid verblijfsrecht.

Module 5 - Toekomstscenario’s Capaciteitsontwikkeling / de ‘houtskoolschets
In de vijfde bijeenkomst wordt ingegaan op capaciteits-ontwikkeling van MO & BW in de komende jaren en de mogelijke toekomstscenario’s hierbinnen.

Werkbezoek Housing First Amsterdam óf Studiereis naar Finland
Je kunt tijdens het programma kiezen voor deelname aan het werkbezoek aan een Nederlandse housing-first locatie. Tijdens dit werkbezoek aan het expertisecentrum Housing First Amsterdam van HvO Querido worden uitgangspunten en werkwijzen op basis van ervaring met housing first sinds 2006 op een leuke en leerzame manier uiteengezet.

Bij voldoende animo maken we een driedaagse reis naar Finland, welke bestaat uit verschillende werkbezoeken aan locaties die het housing first principe met succes toepassen. We spreken hier met beleidsmakers wonen en preventie, begeleiders én bewoners zelf. De reis is geen verplicht onderdeel. De docenten reserveren een kamer en bieden je vlucht- en treinopties, maar je boekt en betaalt deze uiteindelijk zelf. Houd in dit geval rekening met een extra budget van om en nabij 600 euro (afhankelijk van de heersende vluchtprijzen of als je de keuze voor een trein- of busreis maakt).

Na afloop van dit programma:

Door interactief met de informatie aan de slag te gaan kun je instrumenten gaan inrichten die je kunt gebruiken bij de transformatie. 
Hiermee kun je keuzes maken tussen de diverse geboden oplossingen en gericht sturen op ontwikkelingen in WO & BW. 
Na afloop: 

  • Ben je goed op de hoogte van de inhoudelijke ontwikkelingen.
  • Is je rol als gesprekspartner versterkt. 
  • Kun je je bestuurder beter bedienen
  • Versterk je de onderhandelingspositie van je organisatie.

 

Dit Executive Programma wordt gegeven door:

Dr. N.F. Nienke Boesveldt
Docent en Onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, tevens coördinator van dit programma.
Dr. Boesveldt is hoofdonderzoeker in het prospectief onderzoek naar Ambulantisering en Regionalisering van MO/BW cliënten in gemeenten, en heeft zelf 15 jaar bij gemeenten meegewerkt aan processen voor maatschappelijke opvang, dagbesteding en beschermd en begeleid wonen. Meer weten over haar onderzoek?

Ir. Michiel van Hees
Directeur CQ Procesmanagement en lid Raad van Toezicht bij Stichting De Brouwerij.
Ir. Van Hees is al 20 jaar actief binnen de zorg. Met ervaring binnen GGZ, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, beschermd wonen en maatschappelijke opvang heeft hij zicht op de vraagstukken uit de praktijk. Als adviseur maakt hij verbinding tussen de inhoud van zorg en bekostiging, logistiek en organisatie met als doel: zinvolle, zichtbare en kosteneffectieve zorg. Zodat iedereen naar mogelijkheid mee kan doen in de maatschappij.


Gastdocent:
Dr. Jules Tielens

Dr. Jules Tielens is psychiater bij Bram en bij Tielens Bemoeizorg. Daarnaast is hij auteur van onder meer ‘Bemoeizorg’, ‘In gesprek met psychose’ en ‘Verbindende gesprekstechniek’. Dr. Tielens is ook Rockgitarist. Dr. Tielens is voormalig straatpsychiater, bestuurslid van de stichting psychosenet en oprichter van De Brouwerij, centrum voor psychose. Als docent is hij al geruime tijd betrokken bij de opleiding van onder meer verpleegkundig specialisten. Als psychiater staat hij al meer dan 20 jaar met beide benen in de bemoeizorg en stelt hij herstel van sociale vaardigheden centraal met vaak verbluffende resultaten tot gevolg.

Wonen eerst!

Housing First is uit Amerika komen overwaaien en gaat erom mensen een huis te bieden met als voornaamste voorwaarden de huur te betalen en een goede buur te zijn. Deze aanpak heeft al bewezen effectief te zijn. Als mensen eenmaal die rust hebben van één woonplek, worden ze ook vanuit zichzelf op de lange termijn weer gezonder en kunnen ze hun problemen beter oplossen. Dat maakt deze aanpak efficiënter én goedkoper.

Nienke en Michiel nemen je met hart en ziel mee in de wereld van de maatschappelijke opvang en beschermd wonen en laten zien hoe denken vanuit de client, een (t)huis, goede begeleiding en optimale samenwerking een wereld van verschil kunnen maken. Aimee Tops, senior adviseur strategie bij Havensteder
Wat alumni van dit programma zeggen:

"Het heeft mij waardevolle inzichten van de huidige ontwikkelingen rondom de decentralisatie BW gegeven en hoe wij als organisatie daarop kunnen inspelen en koers kunnen bepalen"

"Ik begrijp veel beter hoe alle onderdelen in elkaar grijpen en waar ik invloed kan uitoefenen op veranderingen" 

"De reis naar Finland was echt een eye-opener. Door te spreken met de mensen daar zijn wij als gemeente zeker op nieuwe ideeën gekomen!"

Deze organisaties gingen je voor: 

Gemeente Emmen, Arnhem, Bergen op Zoom, Purmerend, Hoorn, Haarlem, Rotterdam, Leiden, Utrecht, Kwintes, Leger des Heils Midden-Nederland, Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden, Werkorganisatie Duivenvoorde, perMens, Ministerie van Binnenlandse zaken, Gemeente Groningen, Gemeente Amsterdam, Fonteynenburg, Pleijers Projecten & Management, HVO-Querido, CZ, Maatschappelijke Opvang Den Bosch, GGZ Friesland, Rijnmond Zuidwest, Farent Sociaal Werk, GGD Hollands Noorden, Zilveren Kruis Zorgkantoor, Gemeente Almere, Neos, Ministerie van VWS, Havensteder, GGD Groningen, Veiligheidsregio Kennemerland (VRK)/GGD Kennemerland

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals op het gebied van Maatschappij en Gedrag. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder