Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Waarom deze masterclass?
Persoonlijk programma

Ontwikkel jouw leiderschapskwaliteiten in het complexe maatschappelijk veld. 

Theorie én praktijk

Inspiratie door gedreven maatschappelijk leiders en toepassing van theorie op jouw praktijk.

Leadership Journey & Intervisie

Inclusief twee dagen met overnachting in de rust van de natuur voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling

Inhoud masterclass

In dit leiderschapsprogramma leer je vanuit diverse theoretische invalshoeken, inspirerende sprekers, cases, vanuit de natuur, met en van elkaar.

Een ander type leiderschap 

Maatschappelijk leiderschap gaat over het dienen van een groter belang en het bijdragen aan de samenleving. Het gaat over het leiden en inspireren in een complex werkveld met voortdurend veranderende maatschappelijke dynamieken. Waar je diverse partijen en stakeholders, elk met hun eigen belangen en dilemma's, mee wilt krijgen. Deze complexiteit en ambiguïteit vereisen een ander type leiderschap.

Dit persoonlijk leiderschapsprogramma is ontworpen om leiders te begeleiden in het ontwikkelen van de kwaliteiten die nodig zijn om de uitdagingen in het maatschappelijke werkveld aan te gaan.

Persoonlijke benadering

Tijdens het programma onderzoeken we hoe jij je leiderschapsrol invult. We verkennen de drijfveren achter je handelen, de ambities van je organisatie en hoe je je team kunt inspireren en meenemen in veranderingen. Je krijgt praktische handvatten, inspiratie, reflectie en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers, onder andere via intervisie.

Na afloop van het programma:

  • Begrijp je wat maatschappelijk leiderschap voor jou betekent en hoe je dit kunt toepassen. 

  • Heb je inzicht in je waarden en innerlijk kompas en hoe deze je leiderschap sturen. 

  • Ken je je voorkeuren van leiderschapsrollen en hun impact op anderen. 

  • Heb je concrete handvatten om je invloed te vergroten en om te gaan met complexiteiten en belangen. 

  • Heb je je theoretische kennis over maatschappelijk leiderschap vergroot en kun je dit toepassen in je organisatie. 

  • Heb je een bredere systemische blik op het maatschappelijke werkveld en een handelingsperspectief vanuit jouw context. 

‘Een zeer boeiend en leerzaam proces waar je als persoon en leider doorheen geleid wordt. Veel geleerd over mezelf en veel geleerd van andere leiders voor de publieke zaak.’ Gerben Seevinck, Ministerie van Defensie

Contact

Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Esther Verhamme.

E: academy@uva.nl
T:  06 28759774

Voor wie

Deze masterclass is bedoeld voor gedreven en gemotiveerde leiders met een maatschappelijke missie die impact willen maken. Bestuurders, senior managers en senior strategen van zowel profit- als non-profitorganisaties hebben al deelgenomen. Zij hadden onder andere de volgende leervragen: 

  • Hoe maak ik meer impact in het maatschappelijk veld?
  • Hoe krijg ik meer handvatten voor het versterken van vertrouwen en verbinding tussen maatschappelijke krachten?
  • Hoe vergroot ik mijn invloed daar waar ik geen mandaat heb en blijf ik trouw aan mijn waarden?
  • Hoe ga ik om met het tempo in bureaucratie en belangenconflicten en hoe kan ik mijn energie erop houden?
  • Hoe doe ik realistisch verwachtingsmanagement en creëer ik strategisch succes?
  • Hoe ga ik om met in- en externe weerstand? Hoe krijg ik mensen mee?
  • Hoe ontwikkel ik mijn maatschappelijke antenne en leer ik met een systemische blik te kijken?
Modules & Sprekers
  • Module 1 - Inzicht in maatschappelijk leiderschap - jouw uitdaging

    We starten met betekenis geven aan maatschappelijk leiderschap. We bieden het theoretisch kader van maatschappelijk leiderschap en verkennen dit gezamenlijk. Ontdek jouw intrinsieke motivatie, welke waarden richting geven aan jouw leiderschap en hoe jij in jouw complexe werkveld stappen kunt blijven zetten.

    Gastspreker: Freek Landmeter, ondernemer en ontwikkelaar op het gebied van leiderschap, dialoog en de ontwikkeling van organisaties, gemeenschappen en individuen. Freek heeft veel ervaring in het bruggen slaan naar de ander in diverse complexe maatschappelijke organisaties, zoals Artsen zonder Grenzen.

  • Module 2 - Ongebaande paden op weg naar een nieuw perspectief

    Verken transformatie in het sociale domein, het verleggen van de focus van problemen naar kansen, omdenken, en de betekenis van taal in stakeholderrelaties. Ga aan de slag met toepassing van de theorie op de eigen praktijk: hoe ziet jouw krachtenveld eruit? En welke stakeholders heb je misschien vermeden? 

    Gastsprekers: Astrid Greven en Mario Nossin hebben beide jarenlange ervaring in het werken met kinderen, jongeren, ouders en professionals uit het sociale domein. Astrid is auteur van het boek: De ongewone reisgids voor het gewone leven (2023).

     

  • Module 3 - Verdieping theorie Natuurlijk Leiderschap als motor voor jouw maatschappelijk leiderschap: Jij en de ander in de verandering

    Leer over Natuurlijk Leiderschap en hoe je jouw natuurlijk leiderschap inzet. Wat zijn jouw voorkeursrollen en wat doe jij wanneer je onder druk staat. Wat heb jij dan te ontwikkelen om dan bij de ander aan te sluiten en jouw impact te vergroten.

    Wat doe je als het spannend wordt? Krijg inzicht in jouw leiderschapsvoorkeuren op basis van de resultaten van de leiderschapsscan.   

    Met: drs. Angela Lijmbach en drs. Laura Ozinga, ervaren trainers en consultants op het gebied van leiderschapsontwikkeling en strategische verandering.

    drs. Angela Lijmbach heeft meer dan 30 jaar ervaring als senior manager en strategic change consultant in diverse profit- en non-profit organisaties. Ze is een gevoelsmens met business sense, die graag de bovenstroom met de onderstroom in organisaties verbindt. Als partner bij de Verbeelders van verandering begeleidt ze organisaties en leiders in duurzame ontwikkeling en groei, vanuit de overtuiging dat organisaties groeien als mensen groeien. Ze helpt hen bij het versterken van leiderschap, het verbeteren van samenwerking en de focus op toekomst, doelen en resultaten. Niet alleen vanuit het hoofd, vooral ook met hart en handen. Ze begeleidt leiderschapstrajecten voor de Foundation of Natural Leadership, waarbij ze mensen meeneemt de natuur in op trails in Nederland, Europa en Afrika.

    drs. Laura Ozinga heeft ruim 20 jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening op het gebied van marketing, innovatie en business development. Haar passie voor leiderschap werd hier geboren. Waarom doen mensen wat ze doen? Wat maakt dat mensen wel of niet mee gaan in een verandering? Sinds 2015 is ze werkzaam als consultant, trainer en coach en begeleid ze teams, organisatie in leiderschapsontwikkeling. Haar missie is mensen begeleiden in het vergroten van zelfbewustzijn zodat ze hun eigen potentieel kunnen vergroten en daarmee mee keuze vrijheid hebben. Ze begeleid klanten in de non-profit en profit sector. Daarnaast begeleid ze leiderschapsprogramma’s waarmee ze deelnemers de natuur meeneemt, via de Foundation for Natural Leadership, waar ze tevens een bestuursrol vervult.

  • Module 4 - De Leadership Journey

    (tweedaagse sessie inclusief overnachting)

    Tijdens de tweedaagse gaan we terug naar de basis. In de rust van de natuur creëren we ruimte voor reflectie en verbinding met jezelf. Immers, je neemt jezelf altijd mee. We verkennen wat je doet als het spannend wordt, hoe je verbinding maakt met anderen en hoe je die ander meekrijgt. Vanuit de natuur zoeken we de verdieping in jouw persoonlijke ontwikkeling en delen verhalen.
     
    De overnachting is in een goed hotel (met privékamer) in een natuurgebied in het oosten van het land.

    Met: drs. Angela Lijmbach en drs. Laura Ozinga, ervaren trainers en consultants op het gebied van leiderschapsontwikkeling en strategische verandering.

     

  • Module 5 - Systemische verandering, hoe doe je dat?

    Leer over met welke systemen je te maken hebt en hoe je je hiermee kunt verbinden. Hoe zet jij jouw maatschappelijke antenne in? En wat kun je creëren om een beweging in het systeem te organiseren?

    Gastsprekers: Laurentien van Oranje-Nassau en Carola Wijdoogen 

    Laurentien van Oranje, director & co-founder number 5 foundation
    Laurentien van Oranje is ondernemer in sociale innovatie, auteur, strateeg en dialoogfacilitator. In haar werk staan sociale en duurzame innovaties centraal. Ze maakt zich sterk voor dialoog en co-creatie tussen verschillende spelers binnen een vraagstuk – binnen én buiten bestaande systemen – als basis voor het vinden van systemische oplossingen. In 2009 richtte Laurentien van Oranje Missing Chapter Foundation op om dialoog te stimuleren tussen besluitvormers en kinderen en jongeren rondom maatschappelijke vraagstukken. In 2014 werd het initiatief 'Raad van Kinderen' gelanceerd waarin kinderen strategische dilemma’s van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden (gemeenten en ministeries) onderzoeken. Sinds 2022 zijn de werkzaamheden van Missing Chapter Foundation opgenomen door number 5 foundation, zodat het perspectief van kinderen en jongeren altijd integraal onderdeel is van de oplossingen van vraagstukken. Laurentien is mede-directeur van de number 5 foundation, een ANBI-stichting. Onder de vlag van number 5 foundation is samen met benadeelde kinderen, jongeren en ouders en letselschade experts (Gelijk)waardig Herstel tot stand gekomen: een herstelgerichte oplossing voor de kinderopvangtoeslagaffaire. Sinds eind 2023 is zij mede-oprichter en mede-bestuurder van Stichting (Gelijk)waardig Herstel. Eind 2023 was zij mede-oprichter en werd zij medebestuurder van Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). In 2024 trad zij terug als voorzitter van SGH.  In 2017 richtte zij de social enterprise House of Hi op, die vanuit menselijke inzichten tot vernieuwende oplossingen komt. Zij is ook de bedenker van de maatschappelijke missie van My Lima Lima, wat inmiddels een social enterprise. Sinds 2001 zet Laurentien van Oranje zich in voor de bevordering van geletterdheid. In mei 2004 werd op haar initiatief Stichting Lezen & Schrijven opgericht met als doel het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Nederland. Daarnaast is Laurentien sinds eind 2012 president van Fauna & Flora International (FFI), de oudste internationale natuurbeschermingsorganisatie die zich met name richt op de wereldwijde bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen. Laurentien schreef meerdere kinderboeken, waarvan een aantal wordt uitgegeven in het buitenland.

     

    Carola Wijdoogen is, sinds 2022, mededirecteur van de number 5 Foundation, waar zij – o.a. in de Game Changers Academy - met een mensgerichte systemische waarden gedreven aanpak organisaties en professionals ondersteunt bij duurzame transities. De stichting is werkzaam op verschillende maatschappelijke vraagstukken zoals kinderarmoede, taalontwikkeling 0-4 jarigen, digitale ongelijkheid en duurzaamheid. Carola houdt zich bezig met het transitievraagstuk: een meer rechtvaardige energietransitie, samen met partners door middel van een meerjarige dialoogaanpak. Samen met Laurentien van Oranje, is zij bestuurder bij House of Hi, een social enterprise die vanuit menselijke inzichten tot vernieuwende oplossingen komt. Carola heeft een academische achtergrond in duurzaamheid en transitievraagstukken, ze geeft hierover ook les op verschillende universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland. Voor haar werk als eerste directeur Duurzaamheid bij Nederlandse Spoorwegen (2010-2019) ontving zij diverse onderscheidingen, waaronder MVO-manager van het jaar in 2014 en Duurzaam Lintje (2017).
    In 2019 richtte zij de Stichting Sustainability University op met als doel duurzaamheidsprofessionals als “gamechangers” te empoweren. Met hetzelfde doel schreef zij de boeken ‘MVO doe je Zo’ (2016) en “7 Rollen voor duurzaam succes” (2021).

  • Module 6 - De toekomst verbeeld

    Hoe neem je leiderschap op maatschappelijke thema’s? Welke beweging wil je creëren? Hoe word je impactvol? Vanuit welke plek acteer je? Wat kun je doen om gedoe te voorkomen? En ook hoe kan weerstand jouw project groter maken. Het gaat hier om het begeleiden van het proces dat abstract begint en concreet wil worden, ook wel de beweging van plan naar realisatie.

    Met: drs. Angela Lijmbach en drs. Laura Ozinga, ervaren trainers en consultants op het gebied van leiderschapsontwikkeling en strategische verandering.

Accreditatie voor schoolleiders 

De masterclass Maatschappelijk leiderschap is geaccrediteerd in samenwerking met de Algemene Vereniging voor Schoolleiders. Schoolleiders kunnen deze masterclass volgen voor 75 accreditatiepunten.