Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl

Vrijdenker Spinoza zag de mens als deel van de natuur. Fiets door Amsterdam en luister naar podcasts met biologen van Artis over dieren en planten in de stad en naar wetenschappers en Amsterdammers over hoe natuurlijk de mens is. Met onder meer een bijdrage van hoogleraar antropologie Amade M’charek.

plastic beeld van spinoza

De podcast nodigt deelnemers uit te reflecteren over de plaats van de mens in de natuur. Langs de Spinozaroute staan banken met speciale armleuningen in de vorm van een dier of plant die in de omgeving van de bank te vinden is. Deze zijn ontworpen en geprint van afvalplastic. Via QR-codes op de leuningen beluister je gratis podcasts met bijdragen en overdenkingen van wetenschappers. biologen van Artis, en buurtbewoners.

hoogleraar antropologie Amade M’charek
Hoogleraar antropologie Amade M’charek

Bijdrage hoogleraar antropologie Amade M’charek

Vlinders, vogels en mensen kunnen kiezen waar ze heen willen. Ze reizen naar warmere oorden. Maar kun je ze vergelijken? Kun je spreken van ‘stromen’ of ‘zwermen’ mensen? Luister onder meer naar hoogleraar antropologie Amade M’charek, volgens haar kunnen natuurlijke termen scheldwoorden worden.

Spinoza

Spinoza vond al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is de mens niet als deel van de natuur te zien. De fietstocht start bij het Spinozabeeld en gaat via ARTIS naar de Bijlmer, langs groene fietspaden en prachtige uithoekjes.

De fietsroute is een initiatief van het Humanistisch Verbond, de Vrijheid van Amsterdam en Artis en in samenwerking met stadsdeel Oost gerealiseerd. Het is onderdeel van het 75ste jarig jubileum van het Humanistisch Verbond.