uva.nl

Fiscale studieaftrek afgeschaft in 2022: het STAP budget

De fiscale studieaftrek vervalt eind 2021. Het zogenaamde STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) gaat de huidige regeling vervangen.

Als je een opleiding wilt volgen die gericht is op je huidige of een toekomstige baan, dan kun je gebruik maken van de fiscale studieaftrek. De kosten van deze opleiding (tussen de 250 euro en 15.000 euro) zijn dan aftrekbaar van je inkomstenbelasting. In het regeerakkoord is echter afgesproken dat de fiscale studieaftrek in 2022 zal worden vervangen door een individuele leerregeling. Wil je nog gebruik maken van de voordelen van de fiscale studieaftrek, zorg dan dat je je volgend jaar voor een opleiding of cursus inschrijft. Nog geen idee wat je wil doen? Misschien vind je hier inspiratie.

STAP-budget per 2022

Met ingang van 2022 zal het STAP-budget (Stimulans van de Arbeidsmarktpositie) de huidige regeling vervangen. Je kunt hiermee aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget voor € 1.000 per jaar. Dit budget kun je inzetten om een masterclass of een cursus te volgen. Kost het programma meer dan € 1.000? Dan betaal je de rest zelf. Het kabinet zal naar verwachting jaarlijks een budget beschikbaar stellen van ruim €200 miljoen, waarmee zo’n 200.000 toekenningen van subsidieaanvragen mogelijk zijn. Hiervoor worden 6 inschrijfmomenten gepland door het jaar heen, waarbij wordt uitgegaan van het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze regeling, zodat je op tijd bent om je in te schrijven? Geef hieronder je gegevens op.

Nadenken over de toekomst van je werk

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: 'Het moet  vanzelfsprekend worden dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk en zich meer laten bijscholen'. Het ministerie signaleert dat dit nog te weinig gebeurt. Met deze nieuwe regeling hoopt zij dat meer mensen aan de slag gaan met het volgen van opleidingen om zichzelf te ontwikkelen.

Digitale Marketing & Communicatie studenten