Voor dit programma kan je STAP-budget aanvragen, in het inschrijfformulier vind je een veld dat je hiervoor kunt aanvinken. Wil je meer weten over STAP? Dan kun je op onze STAP-budget pagina terecht.
Binnen de onstuimige ontwikkeling groeien megasteden, steden met meer dan 10 miljoen inwoners, het hardst. In de jaren vijftig waren dat er nog maar twee, Tokyo en New York. Nu zijn het er meer dan 30. En groeiend! Die groei is vol uitdagingen.
De “triomf van de stad” zoals de stedelijke econoom Glaeser stelt, lijkt geen grenzen te kennen. De stad trekt werkgelegenheid en innovatie aan, verleidt de knappe koppen om zich daar te vestigen, zuigt de investeringen uit binnen- en buitenland op en de stad is brandpunt van het culturele leven. Maar de trek naar de stad kent ook verliezers; mensen met een kleine beurs verliezen op de woningmarkt, lager opgeleiden ervaren een moeilijke arbeidsmarkt binnen de stedelijke economie, steden kennen meer criminaliteit en de toenemende verstedelijking heeft gevolgen voor het klimaat.


Een must voor iedereen, die zich bezighoudt met de ontwikkelingen van en vooral binnen steden!Farida Polsbroek, Senior Beleidsmedewerker bij Ministerie van Binnenlandse Zaken

Tijdens deze masterclass gaan we in op de volgende vragen en onderwerpen:
- Wat maakt een stad een stad en wat is stedelijkheid?
- Hoe ontwikkelen steden zich, groeien ze allemaal?
- Bouwen we in of buiten de stad?
- Wie wonen er nu in de steden en wie kunnen er straks nog wonen?
- Wat voor werk is er nu in de steden en wat voor werk in de toekomst?
- Is de stad voor de yup en expat of kan Jan Modaal er ook nog terecht?
- Is de stad nog de “emancipatiemotor”?
- Hoe “smart” wordt de stad?
- Mogen auto’s straks nog in de stad?
- Hoe krijgen we de stad duurzaam?
- Blijft de stad bestuurbaar? Hoe houden we “de boel bij elkaar”?
- Welke dynamiek kennen stedelijke netwerken?
- Wat gaat dat betekenen voor stedelingen/niet stedelingen?
- Oplossingsrichtingen voor de knelpunten met woningmarkt, mobiliteit, duurzaamheid, klimaat, onder controle krijgen van de stedelijke arbeidsmarkt/evenwichtigheid.
- Nadenken over / input voor beleidsvorming over stedelijke vraagstukken/regionaal economische vraagstukken


Zeer boeiende cursus vanuit diverse invalshoeken, en ook heel goed de mondiale benadering! De opgedane stof maakt ons RO-werk nog weer beter!Mark van Gerwen, Planoloog / juridisch adviseur Ruimtelijke Ordening, gemeente Middelburg


Ontvang bij deelname gratis het boek: De Wereld van de Stad
Wat maakt een stad tot een stad? Wat werkt - en wat niet? Onder redactie van Gert-Jan Hospers en Piet Renooy biedt het boek kennis, inzicht en toekomstperspectieven. Een groep deskundige 'liefhebbers' laat hun licht over de stad schijnen. Het resultaat is een bundel die eigenlijk niet mag ontbreken in de boekenkast van sociale wetenschappers, stedelijke professionals, geïnteresseerde leken en iedereen met een haat-liefdeverhouding tot de stad. Alle deelnemers van de masterclass ontvangen een gratis exemplaar.

Het programma van de Masterclass De Toekomst van de Stad bestaat uit zes bijeenkomsten (modules).
De bijeenkomsten verschillen van opzet, met colleges, debatten, interactieve bijeenkomsten en film. Er is veel ruimte voor actualiteit, discussie en eigen inbreng.
Module 1 - Stad en stedelijkheid
Het verleden, heden en toekomst van steden: van tuindorp tot smart city.
prof.dr. Gert-Jan Hospers, geograaf Radboud Universiteit
Module 2 - Wonen in de stad
dr. Jos Gadet, stadsgeograaf en hoofdplanoloog gemeente Amsterdam
dr. Tim Verlaan, stadshistoricus UvA
Module 3 - De stad die werkt
Economische aspecten en mobiliteitsvraagstukken van steden.
prof.dr. Gert-Jan Hospers
ir. Arie Bleijenberg, mobiliteitsexpert Koios Strategy
Module 4 - Over stedelingen
Buurtbinding, leefstijlen en politieke voorkeuren van stadsbewoners.
drs. Josse de Voogd, onderzoeker en publicist
prof.dr. Gert-Jan Hospers
Module 5 - De duurzame stad
Klimaatadaptatie, waterbeheer en andere duurzaamheidsopgaven waarmee steden te maken hebben.
dr. Jannes Willems, planoloog UvA
Module 6 - De stedelijke praktijk
We gaan (o.m. met Dr. Piet Renooy) op pad in Amsterdam en bezoeken enkele projecten om de stad van de toekomst ‘op ooghoogte’ te aanschouwen.



Een masterclass stad begrijpen!Jurriaan van den Eijkhof, Strategisch Adviseur Ruimte & Economie bij ORAM

Voor wie?
Dit programma is voor ambtenaren van ministeries, provincies & gemeenten, professionals op het gebied van ruimtelijk beleid, bestuurders, volksvertegenwoordigers, ruimtelijk strategen, gebiedsontwikkelaars, stedelijke planners, planologen, onderzoekers, adviseurs, leraren, bestuurskundigen en beleidsmedewerkers die behoefte hebben aan verdieping.


De Masterclass De Toekomst van de Stad is onder leiding van prof. dr. Gert-Jan Hospers. Verschillende UvA docenten verzorgen een bijdrage in het programma. Gert-Jan is bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij directeur van Stad en Regio, een stichting die zich inzet voor stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat. Gert-Jan adviseert lokale overheden in het hele land en heeft tal van geografisch getinte boeken en artikelen op zijn naam staan. Zo redigeerde hij De levende stad: over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs (2009, met Simon Franke), Visies op de stad: van tuindorp tot smart city (2015, met Rianne van Melik en Huib Ernste) en De wereld van de stad: theorie, praktijk, toekomst (2021, met Piet Renooy). Verder verzorgt Gert-Jan al jaren een vaste column in Stadswerk magazine.
Nog meer inspiratie?
Volg de podcast De Wereld van de Stad op Spotify!

Praktische informatie
Data: 7 maart, 14 maart, 21 maart, 28 maart, 4 april en 11 april 2023
Tijden: 9.30 - 13.30 uur
Locatie: Amsterdam
Kosten: € 2.850 (vrijgesteld van btw)
Certifiicaat van deelname: vanuit de Universiteit van Amsterdam
Max. aantal deelnemers: 18

UvA Academy
De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder
-
Misschien ook interessant?
Duurzame Stad
Het verduurzamen van de stad brengt grote uitdagingen met zich mee. Gedurende zes bijeenkomsten analyseren we de verschillende componenten, beginnend bij het klimaat en de impact daarvan op de stad. Vervolgens gaan we dieper in op duurzame en circulaire oplossingen, anticipatie en organisatie van deze transitie.
Omgevingspsychologie
Omgevingspsychologie verdiept zich in de vraag hoe de gebouwde omgeving ons gedrag, waarneming en beleving beïnvloedt. Omgevingspsychologie gaat over de interactie tussen mens en omgeving.