Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl

Toekomst van de Stad Masterclass

Voor 2050 verwacht men dat tweederde van alle wereldburgers in de stad woont. In deze masterclass denken we na en discussiëren over oplossingsrichtingen voor diverse uitdagingen.


Hoe ontwikkelen steden zich, welke sociaal economische ontwikkelingen zijn er en welke dynamiek is er? Kan de stad de uitdagingen aan zoals het omgaan met superdiversiteit, de verduurzamingsopgave, de woningbouwopgave, transport etc. We denken na en bieden input voor beleidsvorming over stedelijke, regionale en economische vraagstukken.

Farida Polsbroek
Een must voor iedereen, die zich bezighoudt met de ontwikkelingen van en vooral binnen steden! Farida Polsbroek, Senior Beleidsmedewerker bij Ministerie van Binnenlandse Zaken

Tijdens deze masterclass gaan we in op de volgende vragen en onderwerpen:

 • Wat maakt een stad een stad en wat is stedelijkheid?
 • Hoe ontwikkelen steden zich, groeien ze allemaal?
 • Bouwen we in of buiten de stad?
 • Wie wonen er nu in de steden en wie kunnen er straks nog wonen?
 • Wat voor werk is er nu in de steden en wat voor werk in de toekomst?
 • Is de stad voor de yup en expat of kan Jan Modaal er ook nog terecht?
 • Is de stad nog de “emancipatiemotor”?
 • Hoe “smart” wordt de stad?
 • Mogen auto’s straks nog in de stad?
 • Hoe krijgen we de stad duurzaam?
 • Blijft de stad bestuurbaar? Hoe houden we “de boel bij elkaar”?
 • Welke dynamiek kennen stedelijke netwerken?
 • Wat gaat dat betekenen voor stedelingen/niet stedelingen?
 • Oplossingsrichtingen voor de knelpunten met woningmarkt, mobiliteit, duurzaamheid, klimaat, onder controle krijgen van de stedelijke arbeidsmarkt/evenwichtigheid.
 • Nadenken over / input voor beleidsvorming over stedelijke vraagstukken/regionaal economische vraagstukken (stad voor iedereen - of ga er buiten wonen en regel goed vervoer; woningmarkt voor de middenklasse, et cetera).
Mark van Gerwen
Copyright: UvA Academy
Zeer boeiende cursus vanuit diverse invalshoeken, en ook heel goed de mondiale benadering! De opgedane stof maakt ons RO-werk nog weer beter! Mark van Gerwen, Planoloog / juridisch adviseur Ruimtelijke Ordening, Gemeente Middelburg

Ontvang bij deelname gratis het boek: De Wereld van de Stad
Wat maakt een stad tot een stad? Wat werkt - en wat niet? Onder redactie van Gert-Jan Hospers en Piet Renooy biedt het boek kennis, inzicht en toekomstperspectieven. Een groep deskundige 'liefhebbers' laat hun licht over de stad schijnen. Met bijdragen van verschillende inleiders van de masterclass, zoals Jos Gadet, Pieter Tordoir en Bas van de Griendt. Het resultaat is een bundel die eigenlijk niet mag ontbreken in de boekenkast van sociale wetenschappers, stedelijke professionals, geïnteresseerde leken en iedereen met een haat-liefdeverhouding tot de stad. Alle deelnemers van de masterclass ontvangen een gratis exemplaar.

Het programma van de Masterclass De Toekomst van de Stad bestaat uit zes bijeenkomsten (modules).

De bijeenkomsten verschillen van opzet, met colleges, debatten, interactieve bijeenkomsten en film. Er is veel ruimte voor actualiteit, discussie en eigen inbreng.
 

Module 1 - Stad en Stedelijkheid
met prof. dr. Gert-Jan Hospers

Module 2 - De Verdeelde Stad
met dr. Tim Verlaan (UvA) en dr. Jos Gadet (Hoofdplanoloog gemeente Amsterdam)

Module 3 - De Werkende Stad
met Economisch geograaf prof. dr. Pieter Tordoir en Publiciste drs Floor Milikowski ("Van wie is de stad")

Module 4 - De Duurzame Stad
Duurzaamheidsspecialist dr. Bas van de Griendt verzorgt een interactieve module over de duurzaamheidsopgave waar steden voor staan. Bas is onder meer betrokken bij het duurzaam maken van de nieuwe Utrechtse wijk Merwedekanaalzone en de gemeente Nieuwegein.

Module 5 - Is de stadsbewoner een stedeling?
In deze module schetst electoraal geograaf dr. Josse de Voogd de leefstijlen en politieke voorkeuren van de bewoners van steden en dorpen in Nederland (en daarbuiten). Hoe de toekomst van die suburbs eruit kan zien bespreekt Nik Smit, directeur van Almere City Marketing; suburb of stad?

Module 6 - De Praktijk
We gaan op pad om de stad van de toekomst “op ooghoogte” te aanschouwen.

Een masterclass stad begrijpen! Jurriaan van den Eijkhof, Strategisch Adviseur Ruimte & Economie bij ORAM

Voor wie?

Dit programma is voor ambtenaren van ministeries, provincies & gemeenten, professionals op het gebied van ruimtelijk beleid, bestuurders, volksvertegenwoordigers, ruimtelijk strategen, gebiedsontwikkelaars, stedelijke planners, planologen, onderzoekers, adviseurs, leraren, bestuurskundigen en beleidsmedewerkers die behoefte hebben aan verdieping.

 

Piet Renooy

 

De Masterclass De Toekomst van de Stad is onder leiding van dr. Piet Renooy. Verschillende UvA docenten verzorgen een bijdrage in het programma o.a. prof. dr. Pieter Tordoir en dr. Tim Verlaan en diverse gastsprekers, te weten prof. dr. Gert-Jan Hospers, dr. Bas van de Griendt, Floor Milikowski (MA), drs. Josse de Voogd, dr. Jos Gadet, drs. Floor Milikowski en Nik Smit.

Nog meer inspiratie?
Volg de podcast De Wereld van de Stad op Spotify!

Praktische informatie

 • Dinsdag 5 april, 12 april, 19 april, 26 april, 10 mei en 17 mei 2022.
 • Tijden: 9.00 - 13.00 uur.
 • Locatie: Amsterdam.
 • € 2.575. Alumni van UvA Academy/AAGS en leden van de AUV krijgen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw.
 • Gezien het interactieve en intensieve karakter van het programma is er plaats voor maximaal 18 deelnemers.
 • Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam.

Vragen?
Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Maartje Luinenburg. Of download de brochure voor het uitgebreide programma.

E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 06 41508690.

 • Misschien ook interessant?

  Duurzame Stad

  Het verduurzamen van de stad brengt grote uitdagingen met zich mee. Gedurende zes bijeenkomsten analyseren we de verschillende componenten, beginnend bij het klimaat en de impact daarvan op de stad. Vervolgens gaan we dieper in op duurzame en circulaire oplossingen, anticipatie en organisatie van deze transitie.

  Meer over dit programma

  olifantenpaadje

  Omgevingspsychologie

  Omgevingspsychologie verdiept zich in de vraag hoe de gebouwde omgeving ons gedrag, waarneming en beleving beïnvloedt. Omgevingspsychologie gaat over de interactie tussen mens en omgeving. 

  Meer over dit programma

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder

 

Feiten & cijfers
Start April