Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

The Future of Strategy Masterclass

Opslaan in favorieten

Mastering Mixed Perspectives in a Complex World

We leven in een enorm spanningsveld. Er komt een vloedgolf aan innovatie op ons af. Technologisch, sociologisch en ecologisch. De rollen van stakeholders veranderen. Consumenten weten zich meer centraal te stellen en de centrale overheid trekt zich terug. We weten niet waar het heengaat. Wel zien we oude systemen op hun grondvesten schudden. De relatie met meerdere stakeholders staat op scherp. Oude werkwijzen en instrumenten voldoen niet helemaal meer. Organisaties moeten anders gaan denken. In dit programma helpen we strategen, beleidsmakers en ondernemers om te gaan met deze dynamiek, ambiguïteit, complexiteit en onvoorspelbaarheid.

Dit is een programma over toekomstdenken, over voorspellen, voorzien en zelfs verzinnen. Over het omgaan met onzekerheid, mixed realities en bijkomende chaos en complexiteit, waarin je je afvraagt op wie en wat je nog kunt vertrouwen. Waarin je episodes hebt dat je ervaart dat je op jezelf bent aangewezen en toch verantwoordelijkheid moet nemen. Het vraagt om anders strategisch denken en organiseren. Deze masterclass gaat over het toepassen van principles of progress: handvatten die je als navigator helpen je koers te bepalen en te blijven volgen in een onstuimige zee. Wendbaar, verantwoordelijk, koelbloedig, zonder alles te weten, maar met een bestemming in gedachten.

 

COVID-19 en UvA Academy
We volgen strikt de richtlijnen van de overheid en RIVM, kijk op de website voor de meest actuele informatie omtrent Covid-19 maatregelen. Afhankelijk daarvan wordt deze masterclass op locatie in Amsterdam of online gegeven.

 

Gedurende de zeven modules in dit programma staan we stil bij de basiseigenschappen van toekomstdenken, de tijdgeest en de structurele trends die op ons afkomen. Vervolgens zoomen we in op de kernvraagstukken. We beginnen bij onszelf, de fluïde organisatie, waarin structuren afbreken en grenzen vervagen. Daarna staan we stil bij twee strategische ontwikkelingsvraagstukken, die cruciaal zijn in elke organisatie:

 • De verhouding tussen technologie en menselijkheid: Wat wordt de relatie tussen technologie en mens als de eerste steeds intelligenter wordt?

 • Verbindingen met de omgeving, natuur en klimaat: Hoe gaan we op een duurzame wijze om met onze planeet?

Daarop volgt de synthese en koersen we aan op hoe we als beleidsmaker, strateeg en ondernemer kunnen navigeren naar de organisatie van de toekomst. 

Tot slot gaan we dieper in op de grote toekomstvraagstukken waar je als deelnemer zelf mee te maken hebt. Voor een uitgebreide beschrijving van het programma, download hier de brochure.

Voor wie?

Dit programma is voor strategen, beleidsmakers en ondernemers die te maken hebben met de dynamiek, ambuigiteit, complexiteit en onvoorspelbaarheid van deze tijd.

 

Na afronding van dit programma:

 • Ben je empowered om met de toekomst om te gaan: Je hebt de juiste basishouding (principles of progress).

 • Kun je omgaan met de paradox tussen vertrouwen en onzekerheid: Je weet tot welk niveau je kunt vertrouwen op mensen, data, tools, scenario’s, AI enzovoort.

 • Heb je inzicht waarmee je de complexe, turbulente, onzekere context aankunt: De organisatie en zijn omgeving.

 • Beschik je over de juiste tools waarmee je richting- en handelingsperspectief krijgt.

 • Ben je in staat om kritisch te reflecteren: Hoe doorbreek je de systeemspanning, de verlamming, hoe neem je ownership?

Anderen over dit programma:


Danielle Hartog, Directeur Dymak Holland BV: "Strategie.. voorspellen, voorzien, verzinnen? Een zeer interessante masterclass om vanuit een goed denkkader en duiding van de huidige tijdgeest een goede start te kunnen maken voor een toekomstgerichte strategie"

Maartje Bekkers, Gemeente Almere: Ik vond het een bijzonder waardevolle masterclass, zowel op zakelijk als privé gebied. Enorm veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen.

Niels Groenewoud, Senior Consultant Category & Trade Company:  Ik gebruik nu  een aantal tools om in een middag mezelf een behoorlijk compleet beeld te kunnen vormen van een markt of branche die ik helemaal niet ken. Super handig in mijn werk als consultant waar ik me continu moet inleven in nieuwe bedrijven en markten.

Deze masterclass wordt gegeven door:

Christine Boland
Als tijdgeest specialist, trendanalist en vertaler van menselijke drijfveren naar commerciële kansen en mogelijkheden verzorgt Christine Boland al drie decennia presentaties, masterclasses en strategische workshops voor bedrijven en organisaties over de hele wereld. Meer over Christine.

Bart Götte
Is Business futurist, psycholoog & keynote speaker. Als oprichter van FutureFlock daagt hij executives, beleidsmakers en professionals om vooruit te kijken. Bart is gespecialieerd in toekomstdenken.

Ed Peelen
Ed Peelen is programma directeur van UvA Academy en bijzonder hoogleraar content marketing. Ed is gespecialiseerd in het klantgerichter of user centric krijgen van organisaties.

 

 

Een aantal sessies wordt verzorgd door gastdocenten, waaronder: 

Kees Klomp

Kees Klomp is de aanjager van de betekenis economie in Nederland. Als spreker, adviseur en schrijver helpt hij organisaties bij het vinden en uitdragen van hun 'purpose'. Na een studie politicologie en communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, is Kees bijna 15 jaar werkzaam als marketing-adviseur bij de gerenommeerde internationale adviesnetwerken BBDO, Y&R en TBWA, waar hij vele, grote (inter)nationale merken adviseerde. "In 2006 loop ik vast met mijn maatschappelijk geëngageerde ethiek in het conventionele bedrijfsleven. Het lukt me niet langer om te werken voor bedrijven die alleen maar bezig zijn zichzelf te verrijken; ten koste van de planeet en/of mensheid. Ik beslis dan ook om ontslag te nemen, te verhuizen naar een klein dorpje in Drenthe, en mijn kennis en kunde op het gebied van business development voortaan alleen nog maar te gebruiken om de wereld te verbeteren." Meer over Kees Klomp

Jeroen van den Heuvel

Is Station Developer bij NS Stations & PhD-Student bij Delft University of Technology. 
Jeroen geeft ons een kijkje in de wereld van  vervoerstromen. Hoe bepaal je of - en hoe - een investering rendeert voor een nieuw station. Hier staat gedrag centraal. Altijd lastig. Als loopstroomanalist werkt Jeroen aan de optimale inrichting op huidige en toekomstige behoeften van reizigers en andere bezoekers van het stationsgebied. 

Geert Jan Oldenborgh

Dr. Geert Jan Oldenborgh is klimaatonderzoeker bij het KNMI en professor aan de Universiteit van Oxford. Als één van de beste klimaatwetenschappers, behandelt hij 'hard voorspellen' in een gecompliceerd systeem. De wetten van de natuurkunde maken voorspellingen ogenschijnlijk 'hard', en dan nog is het opletten geblazen.

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans (Antwerpen, 1965) is filosoof en managementconsultant. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn leven en werk. Als managementconsultant is Ivo gespecialiseerd in het herontwerpen en transformeren van dienstverlenende organisaties. Als filosoof is hij gepassioneerd door het verbinden van tegenpolen en het benaderen van complexe maatschappelijke, organisatorische en persoonlijke vraagstukken vanuit een integraal en inclusief  en-en-perspectief. Vanuit een diepe overtuiging dat dit perspectief de mogelijkheden creëert tot meer duurzame oplossingen voor de uitdagingen van de 21ste eeuw, tot gelukkiger mensen, tot beter presterende en innovatievere organisaties en tot een betere wereld. Ivo is expert op het gebied van paradoxaal leiderschap. Lees meer.

Albert Arp

Albert Arp is CEO van de Jaarbeurs in Utrecht. Begonnen als prof wielrenner studeerde hij (na een val die het einde van zijn wielercarrière betekende) aan de HEAO, waarna nog een doctoraal aan de Universiteit van Amsterdam en een postdoctoraal aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam volgden. Nog geen tien jaar later bekleedde Arp een bestuursfunctie bij zorgorganisatie Beweging 3.0, in 2012 werd hij bestuursvoorzitter van het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk. In 2016 maakte hij de overstap naar Jaarbeurs. Met innovatie en lef weet hij de Jaarbeurs weer richting te geven. "Als je iets nieuws wilt, moet je iets maken waar iedereen over praat. Innovatie moet van buitenaf komen, van mensen die heel anders denken dan jij...“

Praktische informatie

 • Donderdag 7 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november, 9 december 2021, 13 januari en 20 januari 2022
 • 16.00 - 21.00
 • €3.495. Leden van de AUV , van PvKO en alumni AAGS/UvA Academy ontvangen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van BTW. Het combineren van kortingen is niet mogelijk.
 • Afhankelijk van de Covid-19 maatregelen wordt de masterclass op locatie in Amsterdam of online gegeven
 • Gezien het interactieve en intensieve karakter van het programma is er plaats voor maximaal 25 deelnemers
 • Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname van de Universiteit van Amsterdam

Heb je vragen over dit programma?
Neem gerust contact op met Esther Verhamme. Of download de brochure voor het uitgebreide programma.

E: e.verhamme@uva.nl
Whatsapp: 06 28759774

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder

 

 • Misschien ook interessant?

  The Future of Work

  Een programma voor beleidsmedewerkers, managers en (HR)professionals van organisaties die adequaat willen anticiperen op een arbeidsmarkt in transitie. 

  Meer over dit programma

  Toekomst van Organisaties en Organiseren

  In deze Masterclass helpen we deelnemers hun kennis en competenties op het gebied van strategievorming, planning en organisatiekracht verder te professionaliseren.

  Meer over dit programma

Feiten & cijfers
Vorm Deeltijd, kortlopend, incompany
Voertaal Nederlands