Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Seksualiteit en de Patiënt

Opslaan in favorieten

Waarom vinden we praten over seks zo lastig? In dit programma introduceren we de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen op het gebied van seksuologie en seksuele hulpverlening. We helpen je om deze te vertalen naar jouw praktijk in de omgang met patiënten.

Seksualiteit en de patient

Het bespreekbaar maken van seks is zowel voor de zorgverlener als voor de patiënt vaak moeilijk, terwijl patiënten en hun partners wel geïnformeerd willen worden over de impact van ziekte voor seksualiteit. Patiënten verwachten (terecht) dat de zorgverlener het initiatief neemt om dit onderwerp te bespreken. Maar hoe pak je dat op een goede manier aan als zorgverlener? Deze masterclass helpt je de kennis en vaardigheden naar het niveau van 2022 te brengen. 

Gedurende het programma bekijken we de thema’s vanuit het gezichtspunt van zowel de patiënt als hulpverlener. We bespreken hoe misverstanden, vooroordelen en persoonlijke waarden en normen een invloed hebben op de communicatie tussen patiënt en hulpverlener.

Tijdens deze masterclass worden colleges en vaardigheidsopdrachten afgewisseld. Alle docenten zijn ervaren specialisten binnen de seksuologische hulpverlening. We introduceren de volgende drie modules.

Een korte introductie

Programma masterclass

Module 1 - Seks en Seksuologie (2 dagdelen)

Onderzoek laat zien dat seksueel welbevinden en seksueel plezier een veel grotere invloed heeft op seksuele gezondheid dan vroeger werd aangenomen (Higgins 2018). We weten ook dat seksuele gezondheid een essentieel onderdeel is van algehele gezondheid en welzijn. Maar dit idee is nog niet voldoende vertaald in de praktijk van de zorgverlening. Dit wordt ook wel het sexual deficit model genoemd. Het betekent dat zorgverleners bij het bespreken van seks en seksualiteit elke vorm van erotiek en lust weg laten.

Module 2 - Het bespreekbaar maken van seks tijdens het medisch consult (2 dagdelen)

Praten over seks en zeker over hoe je van seks kunt genieten, ondanks het probleem waarvoor je in behandeling bent, is vaak lastig maar kan veel opleveren. Fijne seks doet ertoe. Het is communicatie zonder woorden. Het kan de lijm zijn in een relatie, het kan een diepere verbinding geven dan je op andere manieren kunt krijgen en het kan een bron van geluk zijn, juist ook als andere zaken door ziekte minder gaan.

Module 3 - Context

  • Seksualiteit en verschillende culturen; implicaties voor het consult
  • Wanneer is doorverwijzing naar een seksuologische hulpverlener geïndiceerd?
  • Werkomgeving: protocollen en beleid in uw dagelijkse praktijk

Docenten

Doortje Braeken, Sanderijn van der Doef, drs. Peter Leusink, dr. Mark Spiering

Doortje Braeken, consultant seksuele en reproductieve gezondheid
Sanderijn van der Doef, psycholoog, seksuoloog en auteur
Peter Leusink, o.a. arts seksuele gezondheid en voorzitter van de Expertgroep Seksuele gezondheid NHG
Mark Spiering, docent Seksuologie aan de Universiteit van Amsterdam

Voor wie

Dit programma is voor hulpverleners in ‘de eerste lijn’ die in korte tijd meer over seks willen leren en dit willen toepassen in het hulpverleningscontact, we denken bijvoorbeeld aan: Huisartsen, POH’s, psychologen, sociaal-verpleegkundigen, verloskundigen en bekkenbodemfysiotherapeuten.

Praktische informatie

  • Verwacht: voorjaar 2022
  • Op locatie in Amsterdam en/of online
  • € 2.390. Leden van de AUV (alumnivereniging UvA en alumni UvA Academy) ontvangen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw. Het combineren van kortingen is niet mogelijk.
  • Gezien het intensieve en interactieve karakter van het programa is er plaats voor maximaal 18 deelnemers.
  • Deelnemers ontvangen een waardevol certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam.
  • Deze masterclass is geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging POH-GGZ: nascholing praktijkondersteuners (19 punten)

Heb je vragen over dit programma?

Neem gerust contact op met Maartje Luinenburg, E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 0641508690.

Feiten & cijfers
Vorm Kortlopend
Voertaal Nederlands