Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl

Scientific Programming

Wil je de basisprincipes van programmeren leren in een wetenschappelijke context? Deze cursus van het Instituut voor Informatica is een geweldig startpunt om te leren programmeren in Python, een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld. Python wordt gebruikt voor toepassingen zoals web development, data science en machine learning. Tijdens deze 7 weken durende cursus richten we ons op de absolute basis van programmeren, die je leert door te werken aan programmeerproblemen uit verschillende wetenschappelijke gebieden. Na het voltooien van de cursus ken je de principes van programmeren, kun je ze toepassen op elk domein en gebruiken voor je eigen projecten.

Waarom Scientific Programming?
  • Flexibele structuur van het programma

    De cursus bestaat hoofdzakelijk uit zelfstudie. De beste manier om te leren programmeren is door het te doen, niet alleen door naar iemand te luisteren die het uitlegt. Daarom bevat deze cursus geen on-site colleges, behalve de kick-off dag aan het begin van de cursus, en de werkgroepen op de campus.

    De cursus bestaat uit drie niveaus en een bonusniveau. Voor de eerste twee niveaus kun je kiezen tussen twee verschillende modules (dit is niet van toepassing op het derde niveau). Dit stelt je in staat om de module te kiezen die het beste bij jouw interesses past. De totale verwachte studielast voor deze cursus is 80 uur gedurende 7 weken, wat neerkomt op iets meer dan 11 uur per week.

    De cursus wordt afgerond door middel van een eindexamen op locatie, op de Science Park Campus. Er zijn twee examenmogelijkheden; het eindexamen en het herexamen (ongeveer twee maanden later) als je het examen niet haalt. We moedigen je aan om de cursus binnen 7 weken af te ronden, maar als dat niet lukt kun je ondersteuning krijgen tot aan het herexamen.

    Als je 31 maart bent begonnen met de cursus, houd rekening met het feit dat het examen na 9 weken plaatsvindt in verband met een zomerstop voor assistentie in juni, juli en augustus. Dit betekent dat als je het examen niet op 1 juni doet, de eerstvolgende mogelijkheid voor examen in het najaar van 2023 is. 

  • Modules

    Niveau 1     (kies een van de modules)

    ALGORITMES. Leer denken als een computer. Dingen waarvan we intuïtief weten hoe we ze moeten doen, zoals het tekenen van een piramide of het berekenen van wisselgeld, zijn voor een computer niet vanzelfsprekend. In deze module leer je hoe je dergelijke intuïtieve problemen kunt opdelen in stappen die zelfs een computer kan begrijpen.

    of

    GETALLEN. Hoe weet je of een getal een priemgetal is? Getaltheorie is de wetenschap over eigenschappen van getallen. In deze wiskundig georiënteerde module maak je een reeks programma's die deze en andere eigenschappen van getallen berekenen. Voor deze module is geen wiskundige kennis vereist. (Je raakt er echter wel bekend mee)

    Niveau 2     (kies een van de modules)

    TEKST. Natuurlijke taalverwerking is de wetenschap van een computer (iets over) natuurlijke menselijke taal te laten begrijpen. Je leert hoe je een computer kunt laten inschatten wat de sentimenten van tweets zijn. Is de toon van de tweet positief of negatief?

    of

    NUMERIEKE INTEGRATIE. In veel wetenschappelijke vakgebieden moet je de oppervlakte onder een functie bepalen. Integratie is een wiskundig hulpmiddel om dit te doen. Dit hulpmiddel werkt echter niet altijd en in dergelijke gevallen kunnen we numerieke integratietechnieken gebruiken om de computer het werk voor ons te laten doen. Je leert twee belangrijke technieken voor numerieke integratie.

    Niveau 3 (er is geen keuze in dit niveau)

    BIG-DATA. In deze module leer je werken met data. Je analyseert bijvoorbeeld het weer in Nederland en beantwoordt vragen als: Wanneer was de eerste hittegolf? Wat was de langste vorstperiode?

    Bonusniveau (deze module is optioneel)

    BEWEGING. Wat gebeurt er als je een tunnel graaft van de ene kant naar de andere kant van de planeet en je in deze tunnel valt? In deze module ga je die situatie simuleren. In de natuurkunde kom je vaak problemen tegen die te arbeidsintensief zijn om met de hand te berekenen. In deze module leer je hoe je in plaats daarvan je computer kunt gebruiken.

  • Assistentie

    We zijn de hele week beschikbaar om je te helpen bij de programmeermodule. We bieden zowel online als on-campus ondersteuning:

    • Werkgroepen: er zijn drie on-campus werkgroepen (twee uur per sessie) per week. Je kunt deze werkgroepen bijwonen op de Science Park-campus om aan je opdrachten te werken en hulp te krijgen wanneer je die nodig hebt. Deze werkgroepen zijn niet verplicht, maar we raden aan ze te bezoeken, omdat ze je het hoogste niveau van betrokkenheid bieden. Tijdens deze werkgroepen kunnen we je helpen bij al je vragen als je vastloopt. Het is aangetoond dat het bijwonen van de werkgroepen de cursisten van de cursus veel helpt bij hun voortgang.
    • Online forum: er is een privé-online forum waarop je vragen over de programmeeropdrachten kunt stellen en hulp kunt krijgen van ons of van een van je medecursisten.

    Werkgroepen:

    Er worden 4 werkgroepen per week georganiseerd voor de cursus die op 6 september 2023 start. Vanaf 11 september tot 15 december zullen de werkgroepen op de volgende tijden plaatsvinden (m.u.v. de week van het eindexamen):
    •   Maandagen 17:00-19:00
    •   Woensdagen 15:00-17:00
    •   Donderdagen 17:00-19:00
    •   Vrijdagen 15:00-17:00

  • Na de cursus...
    • Kun je de beschrijving van een eenvoudig algoritme omzetten in werkende code door basiselementen van een programma te combineren.
    • Kun je verschillende veelvoorkomende programmeerfouten in eenvoudige programma's opsporen en corrigeren.
    • Kun je wetenschappelijke programmeertechnieken uit verschillende vakgebieden toepassen.
    • Kun je programma's begrijpelijk en leesbaar maken door standaard tactieken toe te passen.
    • Kun je libraries in je programma gebruiken en weet hoe je documentatie over nieuw gevonden libraries kunt vinden en lezen.
LAB42 (Science Park Campus)
LAB42 (Science Park Campus)

Voor wie?

Deze cursus is ontworpen voor iedereen die met Python wil leren programmeren en enige nieuwsgierigheid heeft naar verschillende wetenschappelijke onderwerpen (zoals natuurlijke taalverwerking en data-analyse). Er is geen voorkennis van programmeren vereist. Een universitair/hoger onderwijsniveau wordt aanbevolen.

Kick-off dag

De cursus begint met een kick-off dag die plaatsvindt op de Science Park campus. Het doel van deze dag is om te starten met de cursus, alle benodigde software op je laptop te installeren, bekend te raken met de cursusopzet, een persoonlijk plan te maken en medecursisten te ontmoeten.

Lesmateriaal

Al het lees- en videomateriaal is beschikbaar op de website van de cursus. Je hoeft geen boeken of software aan te schaffen. Je krijgt op de dag van de kick-off toegang tot de online programmeermodules. Elke module bestaat uit korte uitleg (geschreven en in de vorm van video's) en opdrachten.

Laptop

Voor deze cursus heb je je eigen laptop nodig (voor de kick-off dag en de werkgroepen) waarop de software geïnstalleerd kan worden. We kunnen je geen laptop verstrekken.

Examen en certificaat

Elke module heeft een opdracht die succesvol moet worden afgerond om de cursus te halen. Als je opdracht niet haalt, kun je deze altijd opnieuw maken en indienen. De cursus wordt afgesloten met een eindexamen dat op de campus plaatsvindt.

Na het succesvol afronden van de modules en het behalen van het eindexamen ontvang je een certificaat waarin staat dat je de cursus hebt voltooid.

Data

Startdata (kick-off dagen):
•    Woensdag 6 september 2023, 10:30-16:00 (inschrijvingen gesloten)
•    Woensdag 7 februari 2024, 10:30-16:00

Examendata:
•    Donderdag 1 juni 2023, 9:00-12:00 (start 31 maart 2023)
•    Maandag 23 oktober 2023, 09:00-12:00 (eindexamen voor start 6 september 2023)
•    Dinsdag 19 december 2023, 14:00-16:00 (herexamen voor start 6 september 2023)
•    Maart 2024 (eindexamen voor start February 2024 , exacte datum tbd)
•    Juni 2024 (herexamen voor start February 2024, exacte datum tbd)

Er worden 4 werkgroepen per week georganiseerd voor de cursus die op 6 september 2023 start:
•   Maandagen 17:00-19:00
•   Woensdagen 15:00-17:00
•   Donderdagen 17:00-19:00
•   Vrijdagen 15:00-17:00

Praktische Informatie

Soort studie: zelfstudie, online, on-campus werkgroepen (optioneel)
Duur: 7 weken
Tijdsinvestering: 80 uur
Capaciteit: 50 (inschrijvingen voor September boven dit aantal worden op een wachtlijst geplaatst. Er zijn op dit moment gegarandeerd genoeg plekken voor Februari)
Locatie (kick-off day, werkgroep en examen): Science Park Campus, Amsterdam.
Taal: De hele cursus (modules, materiaal, examen) is in het Engels.
Early Bird Prijs*: € 1.000,- (inclusief studiemateriaal, examen en begeleiding).
*UvA Alumni krijgen 10% korting. Voor UvA medewerkers zijn de kosten van de cursus onderdeel van de aanvullende arbeidsvoorwaarden. Is dit laatste op jou van toepassing? Schrijf je dan in via het formulier en geef aan dat je een medewerker bent.

Contact

Heb je vragen over de cursus? 
Neem contact op met Liza Lambert Project Manager Lifelong Learning (Informatics Institute)
E: professionaleducation-ivi@uva.nl

 

Feiten & cijfers
Vorm
Kortlopend
Voertaal
Engels
Start
Februari, september