Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Omgevingspsychologie Masterclass

Opslaan in favorieten

Waarom voelen we ons in de ene ruimte wel veilig en in een andere niet? Waarom is privacy zo belangrijk op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook in een ziekenhuis? De beleving van de omgeving krijgt steeds meer aandacht binnen bedrijven en organisaties.

Een actueel onderwerp omdat het verbeteren van de beleving bijdraagt aan een optimalisatie van het primaire proces: tevreden patiënten ervaren minder stress waardoor ze sneller genezen en gelukkige medewerkers zijn productiever. Onze hersenen werken beter als je je positief voelt, je wordt er slimmer en creatiever van en dus ook productiever.

 

olifantenpaadje

COVID-19 en UvA Academy
De gezondheid van onze deelnemers, docenten en medewerkers staat voorop, we volgen strikt de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Afhankelijk daarvan wordt dit programma op locatie in Amsterdam of online gegeven. Dit zal ruim van te voren gecommuniceerd worden.

Wachtlijst
Komende editie met startdatum 4 maart 2021 zit helaas vol, je kunt je hieronder aanmelden voor de wachtlijst. Je ontvangt dan ook bericht zodra de data van de najaarsedite bekend zijn.

Omgevingspsychologie verdiept zich in de vraag hoe de gebouwde omgeving ons gedrag, waarneming en beleving beïnvloedt. Omgevingspsychologie gaat over de interactie tussen mens en omgeving. Een vakgebied met grote waarde voor ontwerpers, facility managers, project ontwikkelaars en beleidsmedewerkers. Met deze kennis kunnen gebouwen en gebieden optimaal worden afgestemd op hun gebruikers, zodat zij effectief, creatief en efficiënt kunnen functioneren.

 

Tijdens deze masterclass gaan we in op de volgende vragen en onderwerpen:

• Wat is omgevingspsychologie?
• Toepassing en belang van omgevingspsychologie
• Introductie van een omgevingspsychologisch model als toolkit
• Omgevingen analyseren aan de hand van het model
• Omgevingen analyseren aan de hand van omgevinggedrag theorieën
• De onderzoeksliteratuur toepassen op omgevingspsychologische vraagstukken
• De mens en de stad (o.a. wonen en openbare ruimte, natuur)
• De mens en institutionele omgevingen (o.a. cure en care, gevangenissen, coa’s)
• De mens en leer- en werkomgevingen
• De consequenties van gedrag voor de omgeving
• Specifieke onderzoeksmethodieken toepassen
• Samenwerken aan omgevingspsychologische vraagstukken en de resultaten presenteren

Aan het einde van de cursus beschikt je over een aantal basisvaardigheden (toepassen model, theorieën en onderzoeksmethoden) waarmee je in je eigen organisatie aan de slag kunt gaan. Voor een uitgebreide beschrijving van het programma, vraag de brochure aan.


Voor wie?

Dit programma is voor Professionals in inrichting en beheer van gebouwen en openbare ruimtes: facility managers, (interieur) architecten, stedenbouwkundigen, beleidsmedewerkers gemeenten (openbare ruimte en groen), huisvestingsadviseurs, projectontwikkelaars, etc.

Deze masterclass wordt gegeven door:

Fiona de Vos
Fiona de Vos is een pionier op het gebied van omgevingspsychologie, healing environments en generative space. Na haar studie psychonomie en omgevingspsychologie aan de UvA richtte ze in 1996 Studio dVO op, een advies- en onderzoeksbureau in de omgevingspsychologie. 

Susanne Colenberg
Na haar studie in de sociale en organisatiepsychologie hield Susanne zich 15 jaar bezig met onderzoek en advies op het gebied van beleid en organisatie. Ze specialiseerde zich in het effect van ontwerp op beleving en gebruik van de ruimte. In 2011 richtte ze Colenberg Omgevingspsychologie op. 

Praktische informatie

Data

4 maart, 11 maart, 18 maart, 25 maart, 8 april, 15 april en 22 april 2021

Tijd 16:00 - 20:30 uur
Kosten € 2.795 
Leden van de AUV (alumnivereniging UvA en alumni AAGS/ UvA Academy) ontvangen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw. Het combineren van kortingen is niet mogelijk.
Aantal Gezien het interactieve en intensieve karakter van deze masterclass is er maximaal plaats voor 18 deelnemers.
Locatie Amsterdam


Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam.

Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Maartje Luinenburg. Of vraag de brochure aan voor het uitgebreide programma.

E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 06 41508690.

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder

 

  • Misschien ook interessant?

    Privacy the Next Step

    Deze masterclass behandelt in 7 modules het juridisch, psychologisch, technologisch, economisch en ethisch perspectief van Privacy. Hoe respecteren we als organisatie de privacy van consumenten en medewerkers op een wijze die positief bijdraagt aan de bedrijfsvoering en de innovatie?

    Toekomst van de Stad

    Deze masterclass is er voor het verdiepen en opfrissen van je kennis over stad & stedelijkheid en voor het verkennen van de toekomst. Voor o.a. ambtenaren, professionals op het gebied van ruimtelijk beleid, ruimtelijk strategen, gebiedsontwikkelaars, planologen, onderzoekers, adviseurs, leraren, bestuurskundigen en beleidsmedewerkers.

Wil je het webinar van 30 juni 2020 terugkijken? Klik dan hier. 

Feiten & cijfers
Vorm Deeltijd , kortlopend , incompany
Voertaal Nederlands
Start Maart