Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl

Omgevingspsychologie Bootcamp

Heb je de Masterclass Omgevingspsychologie afgerond en wil je graag meer verdieping en handvatten over hoe je de opgedane kennis kan toepassen in de praktijk? Dat kan in deze bootcamp!

Aan de hand van verschillende zelf ingebrachte casussen zullen deelnemers in groepjes deze vragen gaan beantwoorden en hun omgevingspsychologische kennis toepassen. Deelnemers met verschillende achtergronden (o.a. ontwerpers, facility managers, projectontwikkelaars, huisvestingsadviseurs en beleidsmedewerkers) kunnen elkaar aanvullen en uitdagen door gezamenlijk te werken aan een casus. Per groepje van ca. 4 deelnemers wordt een casus gekozen die gaat over het ontwerp van een werk-, leef-, zorg-, leeromgeving of de openbare ruimte.

We gaan in op de volgende vragen:

 • Wanneer in het ontwerpproces pas je omgevingspsychologische kennis toe?
 • Hoe pas je de kennis toe?
 • Tegen welke uitdagingen loop je aan?

Leerdoelen

Deze bootcamp is bedoeld voor mensen die de Masterclass Omgevingspsychologie hebben afgerond en nu verder willen met het in de praktijk brengen van de kennis en opgedane vaardigheden. In dit programma krijg je meer grip op het (ontwerp)proces en hoe je omgevingspsychologie kan borgen in het ontwerptraject van visie tot evaluatie. Door de kennis over wat mensen beweegt in relatie tot hun omgeving toe te passen in een casus, kunnen we omgevingen  creëren waar mensen optimaal tot hun recht komen.

Programma

(onder voorbehoud)

Module 1 - Omgevingspsychologie, de basis, visie en strategie
Samenvatting van de belangrijkste aspecten uit de Masterclass Omgevingspsychologie. Bespreken van de casussen, selectie maken en in groepjes starten met een casus: hoe borg je omgevingspsychologie in de visie en strategische doelen van een organisatie?

Module 2 - Het programma van eisen
In een programma van eisen (PvE) moet alles staan wat je met een nieuw gebouw of omgeving wil bereiken. Hoe toets je of het PvE ook daadwerkelijk aansluit bij de wensen van de verschillende gebruikers en in lijn is met de eerder bepaalde visie en strategische doelen van een organisatie? We gaan hierop in en werken de casussen verder uit. Met gastdocent ter inspiratie en ondersteuning.

Module 3 - Van schetsontwerp tot definitief ontwerp
Van schetsontwerp tot definitief ontwerp, cruciale fases in het ontwerpproces. Voldoet het ontwerp aan de eerder bepaalde visie, de strategische doelen en het programma van eisen? Hoe toets je dat en hoe kun je feedback geven? Met gastdocent ter inspiratie en ondersteuning.

Module 4 - Meten is weten
Omgevingspsychologen halen hun kennis uit het veld. Een gebouw of omgeving is daarom pas echt af als het ook, nadat het in gebruik is genomen, wordt geëvalueerd. Doet het gebouw of omgeving wat het moet doen? Hoe beleven de gebruikers het en welke aanpassingen zijn er gemaakt? Hoe pak je een evaluatie aan en wat doe je met de  gegevens?

Voor wie

Dit programma is voor professionals in inrichting en beheer van gebouwen en openbare ruimte: facility managers, (interieur)architecten, stedenbouwkundigen, beleidsmedewerkers gemeenten (openbare ruimte en groen), huisvestingsadviseurs, projectontwikkelaars, etc. met voorkennis van de omgevingspsychologie uit de masterclass.

Docent

Fiona de Vos is een pionier op het gebied van omgevingspsychologie, healing environments en generative space. Na haar studie psychonomie en omgevingspsychologie aan de UvA richtte ze in 1996 Studio dVO op, een advies- en onderzoeksbureau in de omgevingspsychologie gespecialiseerd in het optimaliseren van de interactie tussen de gebouwde omgeving en de mens.
Sinds 2013 doceert zij het vak omgevingspsychologie aan de UvA, eerst bij de vakgroep Brein & Cognitie en nu als masterclass voor professionals bij UvA Academy.

Fiona de Vos PhD
Fiona de Vos PhD

Gastdocenten

(onder voorbehoud)

 • Module 1: Susanne Colenberg (werkomgeving)
 • Module 2: Susanne Colenberg (werk) & Simcha Goudsmit (openbare ruimte)
 • Module 3: Tobias Woldendorp
 • Module 4: n.t.b.

Omgevingspsychologie in de praktijk

Met deze bootcamp spelen we in op een veelgehoorde vraag van deelnemers aan de Masterclass Omgevingspsychologie. We weten nu meer hoe we (kunnen onderzoeken hoe) mensen de bebouwde omgeving beleven, maar zoeken nog naar hoe we die kennis ook beter kunnen inbrengen in ons werk. Hoe nemen we het mee in de verschillende fasen van het ontwerpproces, hoe krijgen we architecten, huisvestingsadviseurs, facility managers en anderen mee?

Ik ken de theorie, maar mijn realiteit ziet er anders uit. Graag zou ik willen begrijpen hoe ik die uitdagingen kan toepassen en doorwerken.

 

Praktische informatie

 • Voorjaarseditie: 17 mei, 31 mei, 7 juni en 14 juni 2022
 • Najaarseditie: 22 november, 29 november, 6 december en 13 december 2022
 • Tijd: 16.30 - 20.30 uur
 • Locatie: Amsterdam
 • Kosten: € 1.695 incl. catering en diverse digitale studiematerialen. Vrijgesteld van btw
 • Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam
 • Vanwege samenwerkingsopdrachten is er plaats voor maximaal 16 deelnemers

Vragen over dit programma?
Neem gerust contact op met Maartje Luinenburg, E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 06 41508690.

Feiten & cijfers
Vorm Deeltijd, kortlopend
Voertaal Nederlands
Toelatingseisen Vooropleiding nodig
Start Mei, november
Locatie Amsterdam