Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl

Maatschappelijk Leiderschap

Wat wil jij in de wereld zetten, welke maatschappelijke beweging wil jij creëren? Hoe neem je anderen mee bij het realiseren van doelen? Welke complexiteit ga je tegenkomen en hoe hou je de energie vast?

Voor dit programma kan je STAP-budget aanvragen, in het inschrijfformulier vind je een veld dat je hiervoor kunt aanvinken. Wil je meer weten over STAP? Dan kun je op onze STAP-budget pagina terecht.  

Steeds meer leiders vragen zich af hoe ze de maatschappelijke problemen van onze tijd moeten aanpakken. De maatschappelijke uitdagingen worden groter in een omgeving die steeds complexer wordt, terwijl de operationele werkdruk hoog blijft. Deze sociaal politieke omgeving vraagt om een ander type leiderschap; om maatschappelijke leiders. 

In dit leiderschapsprogramma leer je vanuit diverse theoretische invalshoeken, inspirerende sprekers, cases, met en van elkaar en vanuit de natuur. De natuur is een inspiratiebron om in contact te komen met ons innerlijk weten. 

Bron: Impeccable Leadership
Leerdoelen

Dit persoonlijk leiderschapsprogramma is erop gericht leiders te begeleiden in de ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten die hen kunnen helpen antwoorden te vinden op uitdagingen waarvoor we als individu en organisatie staan in de huidige turbulente en complexe tijd. 

Na afloop van het programma:
 

  • Heb je inzicht wat maatschappelijk leiderschap voor jou betekent
  • Heb je inzicht in jouw waarden en innerlijk kompas en hoe deze richting geven aan jouw leiderschap
  • Heb je inzicht in jouw voorkeuren van leiderschapsrollen en wat dit betekent voor anderen
  • Heb je inzicht in de impact die je hebt op anderen en concrete handvaten hoe je deze kunt vergroten
  • Heb je tools hoe je het vermogen verder kunt ontwikkelen van de groep die betrokken is bij jouw werk
  • Heb je de impact van de natuur op jouw leiderschap ervaren en de verbinding met je intuïtief weten ervaren door inzet van de natuur
  • Heb je meer zicht gekregen op welke beweging je wilt creëren en vanuit welke innerlijke bron je invulling geeft aan deze beweging
  • Heb je in beeld welke complexiteiten en verschillende belangen je gaat tegenkomen bij het in de wereld zetten van wat jij wilt creëren
  • Heb je je theoretische kennis over diverse leiderschapsmodellen vergroot

Voor wie

Gedreven en gemotiveerde leiders uit de publieke sector die impact willen maken.
Senior managers en senior strategen van profit - en non-profit organisaties met een maatschappelijk doel.

Programma 
 

20 april 2023 | Module 1 - Inzicht in persoonlijk leiderschap, handelen vanuit waarden

Deze module starten we met betekenis geven aan maatschappelijk leiderschap. Wat is dat voor jou? Je krijgt zicht op je intrinsieke motivatie en welke waarden richting geven aan je leiderschap. Vanuit welke waarden handel jij, waar raken of botsen die met waarden van de ander?  Door: Freek Landmeter & Erna ter Weele 

11 mei 2023 | Module 2 - Inzicht in impact, handelen vanuit belangen 

De vertaling van je ambities als maatschappelijk leider vraagt om te sturen op verbinding, commitment en nieuwe kaders. Welke voorkeursrol(len) heb jij in je stijl van leiding geven en wat betekent dit in relatie tot anderen? Welke impact heb je nu?

Door: Angela Lijmbach en Laura Ozinga

Daarnaast nemen Astrid Greven en Mario Nossin je mee in hun leiderschapservaringen binnen het sociale domein. Vanuit hun ervaring in Nieuw Zeeland met de betekenisvolle rol van een community voor haar leden zijn zij, als onderdeel van het programma "Zorg voor de Jeugd", een van de mede ontwikkelaars van een aanpak waarin het gedachtegoed "Het versterken van het gewone leven" centraal staat. Een aanpak door te denken en handelen vanuit het gewone en kansrijke leven van kinderen en volwassenen, en minder vanuit hun problemen en ingewikkelde systemen.

In deze aanpak dagen ze professionals uit om hun focus te verleggen van problemen naar vooral de kwaliteiten, kansen en hulpbronnen van mensen en buurten. Om zo te bouwen aan een welkome en helende leef- en leeromgeving voor iedereen. Deze aanpak wordt inmiddels ingezet door jeugdzorg, professionals, opvoeders.

Door: Astrid Greven & Mario Nossin

25 mei 2023 | Module 3 - Leren vanuit de toekomst 

In deze module van een halve dag, behandelen we de theorie van Authentic Leadership en Theory U en zal Boy van Droffelaar je meenemen in de resultaten van zijn promotieonderzoek over de impact van natuurervaringen op je persoonlijke leiderschapsontwikkeling. 
Door: Boy van Droffelaar

5 en 6 juni 2023 | Module 4 - De Leadership Journey 

(tweedaagse sessie inclusief overnachting) 

Tijdens een verkenningstocht met impactvolle ervaringen in de natuur ontdek je wat je verlangen en je doel is, wat het met je doet als het op jou aankomt, hoe je verbinding zoekt met anderen en hoe je anderen meekrijgt. We gaan terug naar de basis. Vanuit de natuur en door interventies nodigen we je uit om te reflecteren en verhalen te delen.
Door Angela Lijmbach en Laura Ozinga

16 juni 2023 | Module 5 - Tussentijdse coaching

In een persoonlijk coaching gesprek verkennen we met jou de inzichten die je uit je reis hebt meegenomen en hoe je deze in je dagelijks en professionele leven integreert: het innerlijk kompas! 
Door: Angela Lijmbach en Laura Ozinga

23 juni 2023 | Module 6 - De toekomst verbeeld

Hoe neem je leiderschap op maatschappelijke thema’s? Welke beweging wil je creëren? Het gaat hier om het begeleiden van het proces dat abstract begint en concreet wil worden, ook wel de beweging van plan naar realisatie. 
Door: Yolanda Eijgensteijn, Angela Lijmbach & Laura Ozinga

Voor een uitgebreide beschrijving van het programma en de sprekers, vraag vrijblijvend de brochure aan. 

Praktische informatie

Data: Nieuwe data en tijden volgen binnenkort
Locatie: Amsterdam 
Kosten: € 5.975 (inclusief catering, literatuur en overnachting). Alumni van AAGS/ UvA Academy en leden van de AUV krijgen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw. Het combineren van kortingen is niet mogelijk. 
Certificaat: Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam 

Heb je vragen over dit programma?
Neem gerust contact op met Esther Verhamme. Of download de brochure voor het uitgebreide programma.
Feiten & cijfers
Locatie Amsterdam